SAĞLIK TURİZMİ
Sağlık Turizminde Türkiye’nin Yeri
Turizm; insanların belli amaçlarla bir ülkeden başka bir ülkeye geçici süre ile giderek yaptıkları seyahat ve konaklamaları kapsamaktadır. Günümüzde turistler; gezmek, eğlenmek, yemek-içmek ve konaklamak için gittiği ülkelerde sağlıkla ilgili problemlerini de giderir hale gelmişlerdir. Seyahat etmek sureti ile ikamet ettiği yerin dışında konaklayarak tedavi olmayı amaçlayan insanların hareketi, sağlık turizmi kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Sağlık turizmi, dünyada 100 milyar dolarlık bir hacme ulaşarak tüm ülkelerin dikkatini çeken bir konuma ulaşmıştır. Dünya nüfusunun artması, yaşam kalitesinin yükselmesi, çeşitli ülkelerde sağlık hizmeti maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle, insanlar daha kaliteli ve daha uygun hizmet alabilecekleri ülkelere yönelmektedir.
2009 yılında dünyanın en çok turist çeken ve en çok turizm gelirine sahip ilk 10 ülke sıralamasına göre Türkiye; gelen turist sayısında 7. sırada, turizm gelirleri arasında ise 9. sırada yer almaktadır. Özellikle medikal turizm alanında rekabetçi fiyat uygulamasına sahip bir ülke konumunda bulunan Türkiye, Avrupa ve Amerika’nın diş tedavi fiyatlarının çok daha altında bir fiyat politikasına sahiptir. Uygun fiyatlarının yanı sıra, hastalara sıra bekletmeden kısa sürede tedavi olanakları ve ülkelerinde karşılaştıklarından çok daha güler yüzlü bir hizmet anlayışı sunarak memnuniyet oranında yüksek başarı sağlamaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası verilerine göre; 2003 yılında 103.400 yabancı hasta tedavi için Türkiye’ye gelmiştir. Bu rakamlar 2008 yılında 162.480 kişi, 2009 yılında ise 132.680 kişi olarak kayıtlara geçmiştir.
Türkiye İstatistik Kurumu 2011-2012 I. Dönem (Ocak-Mart) istatistiklerine göre ise turizm harcamaları içinde sağlık için yapılan toplam harcama miktarı 2011 yılında 91.819.678 TL (%3,0) ve 2012 yılında 100.917.425 TL (%3,6) olarak gerçekleşmiştir.
Verilerden de anlaşılacağı üzere Türkiye sağlık hizmetlerinde teknolojik alt yapı konusunda Avrupa standartlarını yakalamış, hizmet kalitesini attırmış, fiyat politikasını ise değiştirmeyerek uluslararası hasta talep ve memnuniyetinde giderek artan bir başarı yakalamıştır.